پیشگفتار سیاست های اقتصادی نهج البلاغه


اله مراد سیف / نهج البلاغه بدون شک گرانبهاترین تحفه ای است که از امیر مومنان علی علیه السلام به دست ما رسیده است . قدمت تاریخی هزار ساله  و عظمت شخصیت ممتاز مولف آن یعنی سید رضی (علیه الرحمه) تردیدها را برای اسلام شناسان در استناد آن به مولای متقیان از میان برداشته و شخصیتی مانند امام خمینی را به بیان ویژگی های بی بدیل آن واداشته است . از نظر ایشان نهج البلاغه بعد از قرآن بزرگترین دستور زندگی مادی و معنوی بشر دانسته اند . در تاکید بر عظمت این کتاب همچنین آن را کتاب رهایی بخش بشر می دانند  که  دستورات معنوی و حکومتی آن بالاترین راه نجات است . دلایل این القاب نیز روشن است زیرا تنها امام معصومی که فرصت حکومت چند ساله پیدا کرد امام علی (ع) بود . لذا بعد حکومتی نهج البلاغه آن را به فانوس ارزشمندی در اقیانوس ظلمانی جهان معاصر قرار داده و سرچشمه زلالی است که می تواند  در سیاست ها و دستورالعمل های حکومتی راهنمایی پر فروغ باشد .

« ما مفتخریم که کتاب نهج البلاغه که بعد از قرآن بزرگترین دستور زندگى مادى و معنوى و بالاترین کتاب رهایى‏بخش بشر است و دستورات معنوى و حکومتى آن بالاترین راه نجات است ،  از امام معصوم ما است. »

  • برگرفته از وصیت نامه سیاسی الهی امام خمینی (ره) –

با کمال تاسف ، اقتصاد اسلامی با همه تحقیقاتی که پیرامون آن انجام گرفته است هنوز در پرده ای از ابهام قرار دارد  و شاید اغراق نباشد اگر ریشه بسیاری از مشکلات فعلی جامعه را نیز در دوری سیاست های اقتصادی و جهت گیری های آنها از اسلام ناب بدانیم . این در حالی است که نیاز به داشتن سیاست های اقتصادی مبتنی بر ارزشهای اسلامی و مستند به اسناد اصیل اسلامی در نظام مقدس جمهوری اسلامی غیر قابل انکار و الزامی است . برای پاسخ به این نیاز نیز نمی توان منتظر نظریه پردازی از جانب دانشمندان اسلامی بود ، اگرچه این نظریه پردازی ها لازم است لیکن نظام اسلامی در صحنه عمل مواجه با مسایلی است که پاسخ روشن طلب می کند . به علاوه ، نظام جمهوری اسلامی ایران در طول چند دهه گذشته تجربیات گرانقدری داشته است که اگر با بینش اسلامی و نیز عزم و اراده ملی توام شوند وضعییت نه چندان مطلوب فعلی را متول خواهد ساخت . آنچه در این نوشتار ملاحظه می فرمایید ، الهام گیری مستقیم از دستورات و رهنمودهای حکومتی حضرت علی علیه السلام  با عنایت به نیازهای امروزه ما در عرصه سیاست گذاری اقتصادی است . ابتدا یک عنوان کلی که بیشترین تناسب را با متن انتخابی نهج البلاغه داشته برگزیده شده و سپس استنتاج کلی سیاستی اقتصادی و آنگاه سیاست های اقتصادی مرتبط با متن انتخابی بر اساس فهم محقق که خود دانش آموخته رشته اقتصاد و دانشیار این زمینه تخصصی است آورده شده است  که نیازمند بررسی و اصلاح از جانب افراد صاحب نظر و خبره می باشد . امید است نتیجه نهایی این تحقیق  برای اصلاح جهت گیری های اقتصادی نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران مفید فایده باشد.

اله مراد سیف

پاسخ دهید

Your email address will not be published. Required fields are marked *