کتاب رهیافت های اقتصادی تحکیم ساخت درونی قدرت ملی

زمانی که تهدیدهای امنیت ملّی کشورها افزایش می‌یابد و یا دامنه آرمان ها، اهداف و منافع ملی آن ها گسترش پیدا می کند، زمینه لازم برای حداکثرسازی قدرت جهت حفظ امنیت و بقای سیاسی، و تحقق اهداف و تأمین منافع ملی فراهم می‌شود. البته این حداکثرسازی قدرت از سوی کشورهای مختلف با شیوه ها و ابزارهای گوناگونی صورت می پذیرد.گروهی از کشورها شیوه های کسب و افزایش قدرت خود را در چارچوب میزان وابستگی های سیاسی،نظامی،اقتصادی و فرهنگی به قدرت های بزرگ و یا عضویت در قطب بندی های منطقه ای و بین المللی تعریف می کنند.در حالی که عده ای دیگر از کشورها، به ویژه کشورهای برخوردار از نظام های ایدئولوژیک ، آرمان گرا و مستقل، پایه های قدرت ملی خود را بر توانمندی ها، قابلیت ها، امکانات و منابع داخلی و ملی خود قرار می دهند که از آن به عنوان قدرت ملی درونزا و یا ساخت درونی قدرت ملی یاد می شود. رهیافت جمهوری اسلامی ایران در مقابله با انواع تهدیدها و در جهت تحقق آرمان ها و تأمین منافع ملی باید بر پایه استحکام ساخت درونی قدرت ملی  به عنوان قدرتی درونزا استوار باشد. بر این اساس و در شرایط حساس کنونی، تقویت و استحکام ساخت درونی قدرت ملی جمهوری اسلامی ایران مسئولیتی خطیر و تعهدی غیرقابل اغماض و غیرقابل تأخیر است.

ساخت درونی قدرت ملی از ابعاد و جنبه های متعددی (سیاسی، اقتصادی، نظامی، فرهنگی، اجتماعی و …) برخوردار است که هر یک به نوبه خود، درخور اهمیت و توجه ویژه است، لیکن شواهد نشان می دهد که یکی از مهمترین عرصه هایی که هم جمهوری اسلامی ایران نتوانسته است در آن عرصه به موفقیت هایی شایسته و متناسب با اهداف و آرمان های متعالی نظام دست پیدا کند و هم  دشمنان جمهوری اسلامی ایران طی سال های اخیر بیشترین تهدیدات و اقدامات خود را متوجه آن عرصه کرده اند، حوزه های اقتصادی کشور است. لذا تقویت و مقاوم سازی این عرصه، هم اکنون باید جزو اولویت های اصلی مسوولین ارشد نظام باشد. زیرا این عرصه یکی از مهمترین، مؤثرترین و اولویت‌دارترین مؤلفه های تعیین‌کننده و تأثیرگذار بر استحکام ساخت درونی نظام جمهوری اسلامی ایران و اقتدار ملی کشور است.

بعد اقتصادی ساخت درونی قدرت ملی نظام جمهوری اسلامی ایران از این ویژگی برخوردار است که نه تنها بر تمامی ابعاد دیگر، مؤلفه‌ها و اجزاء ساخت درونی قدرت ملی جمهوری اسلامی ایران تأثیر دارد، بلکه در شرایطی نیز نقش تعیین کننده برای آن ها دارد. به عبارت دیگر در شرایطی حتی میزان تحقق آرمان‌ها و دستیابی به ارزش‌های والای نظام جمهوری اسلامی ایران تحت تأثیر میزان موفقیت و عدم موفقیت در ابعاد اقتصادی ساخت درونی نظام، قابل ارزیابی و قضاوت است. لذا ضرورت دارد تا هر چه سریعتر نظام اقتصادی کشور، به ویژه در ارتباط با ارکان اصلی جمهوری اسلامی و ابعاد اساسی ساخت درونی قدرت ملی، در سطح کلان مورد بازطراحی، بازسازی و توانمند سازی جدی قرار گیرد. دستیابی به این مهم اولا مستلزم درکی صحیح و شناختی کامل و جامع از مفهوم ساخت درونی قدرت ملی و ارکان اصلی آن و ثانیا نیازمند تدوین و اجرای راهبردهای کلان اقتصادی است که بتواند موجب تحکیم ساخت درونی قدرت ملی نظام جمهوری اسلامی ایران گردد.

 

پاسخ دهید

Your email address will not be published. Required fields are marked *